God is the only being who,in order to reign,doesn't even need to exist.

2009/07/25



Boris Tadic,Riza Haljimi



Srbija se priprema da aktivnim demokratskim delovanjem, nikako silom - od terorista brani još jedan deo svoje teritorije. Pošto je Kosmet tim ubojitim delovanje „odbranjen“ - sad je na redu Jug Srbije.

Tadić „teroriše“ Šiptare sa juga Srbije

Teroristički napadi se na Jugu Srbije nižu, predsednik Tadić ćuti ali prave razloge tih napada bez ustručavanja iznose njegovi koalicioni partneri. Šiptarima na jugu Srbije trebaju četiri stvari:
· Da se žandarmerija, policija i vojska sa tih prostora uklone
· Da se izdejstvuje status regiona „Preševska dolina“
· Da se terorističkim akcijama problem internacionalizuje.
· A kad to ostvare pripajanje Kosovu će biti samo stvar tehnike.

Mi na sve ovo odgovaramo „žestoko“:
· Stalno ponavljamo da ne smemo biti isprovocirani i upotrebiti silu, „jer sa teroristima se u celom svetu bore apelima i ubeđivanjem“.
· Treba obustaviti hapšenja zločinaca OVK jer to vidiš iritira Šiptare, a ti pobijeni Srbi su ionako mrtvi.
· Aktivno se pripremamo ako se stvar pogorša, a naravno da hoće, sobzirom na metode delovanja da jakim diplomatskim delovanje branimo još jedan deo svoje teritorije.
· A treća glavna stvar je potpuna medijska blokada o tome da se Srbi od 2001. intenzivno sele iz Preševa, Bujanovca i Medveđe. Da se Beograđani nepotrebno ne uznemiravaju - jer bar trenutno Beograd nije u opasnosti da ga Šiptari pripoje Albaniji.

Šta se ovo događa pitam sam sebe. Srbija je sada demokratska zemlja, bar nam tako svakodnevno sufliraju sa malih ekran. Milošević već osam godina ne vlada Srbijom a i ubijen je u Hagu, pa mi sad baš i nije jasno ko to sad u „demokratiji“ maltretira Šiptare na Jugu Srbije. Mora da to radi Tadić, jer koliko znam on je još aktuelni predsednik, a koji čak i od Miloševića ima više vlasti u svojim rukama. Možda Šiptari ne znaju da smo „demokratska zemlja“, da Miloševića (dežurnog krivca) odavno nema, da njihovi izabrani predstavnici sede u Skupštini Srbije, te da su čak i koalicioni partneri sa Tadićevim DS-om. Ili možda sve to dobro znaju pa su baš po najavljenom kursu Tadićevog razbijanja zemlje na regione krenuli da to konkretizuju. Stoga čak i bez prividnog političkog zamagljenja jasno iznose:

Predsednik „Partije demokratskog delovanja“ Riza Halimi je danas izjavio da će od Vlade zatražiti objašnjenje o prekomernoj upotrebi sile koja je ustvari i isprovocirala incidente. Ukazavši na prošlonedeljni napad na vozilo u kome su bili pripadnici žandarmerije, Haljimi je rekao da to "jasno govori da je reč o nagomilavanju problema. Umesto da se ti nagomilani problemi Albanaca rešavaju političkim putem i u okviru sistema vlasti u državi, mi imamo incidente". Halimi apeluje na smirivanje situacije na jugu Srbije, ali da je on nemoćan te da "objektivnu krivicu za sadašnje snosi vlast u Srbiji".

On je primetio i da se incidenti na jugu Srbije dešavaju u nizu, uprkos velikom prisustvu žandarmerije, i ocenio da je, sudeći prema njihovom broju, "očevidno reč o nezvaničnom nametanju vanrednog stanja opštinama juga Srbije u kojima živi većinsko albansko stanovništvo". Halimi smatra da je sadašnju situaciju moguće rešiti u jednom, kako je rekao,suštinskom političkom procesu koji bi trebalo da započne odmah. Mora se razgovarati o autonomiji tog dela juga Srbije i o povlačenju žandarmerije i policijskih snaga te da se one trebaju zameniti lokalnom policijom koja neće iritirati Albance u Preševu Bujanovcu i Medveđi.

Predsednik Skupštine opštine Preševo i lider “Demokratske unije” Doline Skender Destani je rekao da je sada "više nego izvesno da mirno stanje na jugu Srbije nekome ne odgovara". "Ja ne mogu da tvrdim ko je taj kome mirno stanje ne odgovara, da li su to Srbi ili Albanci, ali je činjenica da je tako", i da Vlada Srbije mora da promeni pristup o problemu preševske doline i da se rešenja treba da traže u većoj autonomiji tog regiona.

www.srpskapolitika.com