God is the only being who,in order to reign,doesn't even need to exist.

2009/02/12



„Multietničnost“ i Srbi

Kako su Srbi iz gotovo svih višenacionalnih sredina iščezli i zašto se osim nekih iznemoglih staraca u te svoje etničke prostore nikako ne vraćaju. Treba li država Srbija kao matica svih Srba da to pitanje najzad pokrene kako bi se veliki broj izbeglih bar posle 15 godina vratio na svoja imanja i svoja ognjišta. Na tu temu prilažemo vam dva teksta i naš uvodni komentar.

Multietnička Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo i Metohija više ne postoje, osim ako projektanti NSP (Novog svetskog poretka) pod „multietničnost“ ne podrazumevaju prostore bez Srba. Gde god su oni na prostorima bivše Jugoslavije stvarali multietničke sredine, Srbi više ne žive. Srbi se jedini optužuju i odgovaraju za etnička čišćenja, a jedino su oni etnički očišćeni sa prostora eks Jugoslavije, države koju su oni stvorili - i to nikome ne smeta čak se i ne spominje. Sulejman Tihić i Haris Silajdžić, Stipe Mesić i Ivo Sanader, Fatmir Sejdiju i Hašim Tači stalno govore o potrebi i zalaganju da se sačuva multietničnost njihovih država i kvazi država, a mi Srbi ni posle toliko godina nikako da shvatimo da „multietničnost“ ima svim drugačije značenje od onog kako je mi tumačimo.

Moguće da je ta navodno Međunarodna zajednica izdala neki „novi rečnik“, pošto i svi njeni gaulajteri od Kušnera do Lajčeka isto govore o neophodnoj „multietničnosti“ ali mi tu reč očigledno ne razumemo. Moguće da taj „novi rečnik“ još nismo kupili (srpska sirotinja), ili naše „srpske glavešine“ tu nešto muljaju. Jeste da nam je multietnički predsednik Tadić rođen u Sarajevo, a majka mu je iz čuvene obitelji Francetić. Jeste da nam je ministar za prostorno planiranje iz obitelji Dulić, ali kažu da se u planiranje prostora na kome treba da žive Srbi odlično razume. A i potpredsednika Vlade Đelića smo uvezli, ali kao Srbina, iz Francuske – pa nešto mislim ako mi Srbi tu „multietničnost“ ne razumemo valjda je razumeju ovi „naši“ najviši, a multietnički predstavnici?

U Sarajevu više Kineza nego Srba i Hrvata

U istoriji postojanja Sarajeva, trenutna etnička slika tog grada najnepovoljnija je za nebošnjake, s obzirom na to da se radi o, gotovo, etnički čistom gradu, rekao je za "Fokus" Leo Pločkinić, predsjednik Nevladine organizacije "Kroacija libertas" i procjenio da se radi o sistemski planiranom etničkom šišćenju s ciljem stvaranja životnog prostora ekskluzivno za jednu naciju.

- Uslovi koji vladaju u Sarajevu potpuno su nepovoljni za Hrvate. Bošnjačke vlasti ne osiguravaju pravo na posao i obrazovanje. Ne radi se samo o socijalnim razlozima zbog kojih Hrvati napuštaju Sarajevo. Pritisak Bošnjaka je toliko veliki da drugi narodi tu ne mogu živjeti - rekao je Pločkinić.
On kaže da su kritike koje političari iz Sarajeva šalju drugim narodima u vezi s povratkom licemjerne, jer tamo gdje imaju priliku, ne preduzimaju ništa.

- To je dokaz da se sve radi planski i s predomišljajem da se područja etnički očiste, a što ne doprinosi slici koju oni žele prikazati međunarodnoj zajednici. Pitam se po čemu je Sarajevo multietničko. Broj Srba, Hrvata i ostalih naroda sveden je na minimum u istoriji. Uporede li se brojke iz popisa koji je provela Kraljevina Jugoslavija ili SFRJ vidjećemo da je grad etnički očišćen - kaže Pločkinić. On je procijenio da se radi o doktrini po kojoj je potrebno stvoriti etnički čist prostor za nesmetan život po religiozno-društvenim i političkim pravilima po kojima bi ostali bili potčinjeni.



Ivo Miro Jović, poslanik HDZ BiH u Predstavničkom domu parlamenta BiH rekao je da je proces stvaranja monoetničkog grada od Sarajeva u potpunosti okončan.

- Ta priča je završena. Dovoljno je pogledati godišnji izvještaj o upisu prvačića ili maturanata u pojedinim dnevnim novinama. U najvećem broju slučajeva na tim spisima nema ni jedno hrvatsko ili srpsko ime - rekao je Jović i slikovito ilustrovao da u Sarajevu trenutno ima više Kineza nego pripadnika drugih konstitutivnih naroda. Jović je rekao da to na najbolji način deklariše kakvu BiH priželjkuju političari koji u svojim političkim koncepcijama pretenduju na jednu naciju i jezik u BiH.



Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, upozorio je da je Sarajevo u posljednje dvije godine napustilo 500 katoličkih porodica. On je tokom višednevne posjete SAD, na predavanju na Univerzitetu Džordžtaun istakao da su Hrvati u Federaciji BiH preglasavani u vlasti, a da je najveći problem u vezi s dobijanjem dozvola za gradnju nekih crkvenih objekata.



Srđan Dizdarević, predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH, nedavno je upozorio da je Sarajevo postalo jednonacionalni grad u kojem je politika etničkog čišćenja uspješno obavljena.

- U javnosti se pojavljuje krug ljudi koji pripadaju svim narodima i etničkim manjinama, ali građani Sarajeva su preko 90 odsto pripadnici samo jedne nacije, bošnjačke. Etničko čišćenje u ovom gradu, nažalost, obavljeno je uspješno. Kada bi bilo dobre volje da se BiH rekonstruiše po multietničkom principu, neminovno bi bilo krenuti od Sarajeva - napomenuo je Dizdarević.

Upravni odbor Udruženja za održivi povratak u Tuzlanski kanton konstatovao je da su srpski povratnici, umjesto uspješnog povratka i održivog opstanka, suočeni sa činjenicom da je održivi opstanak povratnika ugrožen do te mjere da prijeti fizički nestanak srpskog naroda na području Tuzlanskog kantona.

Upravni odbor smatra da je do ugrožavanja srpskih povratnika na ovom području došlo zbog opstrukcije povratka, diskriminacije kod ostvarivanja ljudskih prava, nepostojanja političke volje kod nadležnih za poboljšanje stanja održivog povratka i veoma raširene pojave korupcije i kriminala određenih struktura na poslovima povratka na području opština Lukavac, Srebrenik, Kalesija, a u određenim razmjerama i Tuzlanskog kantona u cjelini.

- Zbog svih ovih problema, Upravni odbor traži i očekuje od nadležnih struktura Tuzlanskog kantona da pokažu na djelu da su za stvarnu, a ne deklarativnu ravnopravnost opstanka srpskih povratnika, kako ne bi došlo do potpunog iskorjenjivanja pripadnika jednog od konstitutivnih naroda - navodi se u Informaciji Upravnog odbora Udruženja srpskih povratnika.

Upravni odbor je analizom stanja i procjenama daljih kretanja, koja će se ispoljavati u biološkoj zakonomjernosti i jačanju tendencije socijalne isključivosti srpskih povratnika, konstatovao da će broj povratnika Srba uskoro, sa sadašnjih sedam odsto, pasti ispod dva odsto.

- Popis stanovništva u 2011. godini i još ubrzanija dinamika smanjenja broja srpskog stanovništva sigurno će, ali kasno, predstavljati posljednje upozorenje svima kojima je, umjesto verbalne, stalo do stvarne multietničnosti na tuzlanskom području - navode u ovom udruženju.

Prema njihovim riječima, teško stanje održivog povratka ogleda se, prije svega, i u činjenici da na području Tuzlanskog kantona još nije obnovljeno više od osam hiljada srušenih i oštećenih stambenih jedinica srpskih povratnika.

- Da je na djelu politika jednosmjernog povratka govori i činjenica da je u proteklom periodu, od ukupno izdvojenih srdstava, za povratak Bošnjaka u Republiku Srpsku izdvojeno 78 odsto, a za povratak Srba u Tuzlanski kanton svega 22 odsto - navodi se u informaciji.

Predsjednik Srpskog kluba delegata u Vijeću naroda RS, Staša Košarac, ocijenio je, prilikom posljednjeg boravka u Tuzli, da je Tuzla sve manje multietnička sredina s obzirom na činjenicu da je ove školske godine u prvi razred upisano svega 1,5 odsto djece srpske nacionalnosti u odnosu na ukupan broj upisanih prvačića

Uredništvo Srpske politike