God is the only being who,in order to reign,doesn't even need to exist.

2008/11/11




Devedeset godina od završetka Prvog svetskog rata
Srbijo, večna da si!

Ovim tekstom želimo da podsetimo, da se i danas sa ponosom sećamo velike epopeje srpske vojske u prvom svetskom ratu. Neka ovi napisani redovi budu u čast velike – mitske pobede, uz neviđeno herojstvo i ogromne žrtve koje je Srbija i srpski narod podne u ratu i poratnim godinama razorene nam Otadžbine.
Jedan mali narod sa Balkana u tom velikom svetskom ratu pokazao je kako se brani svoja zemlja, koliko se voli sloboda, uz divljenje celog Sveta. Bitke na Ceru, Kolubari, kao i Proboj Solunskog fronta, nalaze se u udžbenicima svih vojnih škola kao primeri ratne veštine, junaštva i hrabrosti jede vojske, ali i čitavog naroda. Svakom Srbinu treba da je čast što pripada narodu sa tako svetlom istorijom, kojom se ni mnogo veći narodi Sveta ne mogu podičiti. Za tu zlatnim slovima ispisanu istoriju Srpski narod je dao isuviše mnogo žrtava i patnji, da bi to ikada smela zaboraviti. Stoga našim generacijama ostaje da u čast tih velikih branilaca slobode i dostojanstva kažemo jedno veliko hvala.

Hvala za sve što ste učinili da mi i danas postojimo, ponosni što smo Srbi.

Srbija se seća svojih ratnika

Tekst „Politike“ u čast sećanja na pobedu i devedeset godina od završetka Prvog svetskog rata.

Centralna državna ceremonija biće održana u nedelju u Narodnom pozorištu i u ponedeljak kraj Spomen-kosturnice branilaca Beograda

„Šezdeset dve hiljade Srba odlučilo je ishod rata. Sramota!”

Ove reči nadojene besom, nemački car Viljem Drugi naveo je u telegramu rumunskom kralju Ferdinandu, pošto je Bugarska potpisala kapitulaciju 29. septembra 1918. godine, dve nedelje posle početka proboja Solunskog fronta i silovitog naleta srpske vojske, čije su borbene akcije bile koordinirane sa savezničkim francuskim, italijanskim, engleskim i grčkim snagama.



Već 11. novembra kapitulirala je Nemačka, u Rotondu je potpisano primirje, Prvi svetski rat bio je okončan.

Ovaj datum se u nizu država Evrope, u Severnoj Americi i u Australiji već decenijama obeležava vrlo svečano, što je bio slučaj i u Srbiji do 1941. godine, ali je potom usledila višedecenijska pauza, da bi potrajala do 2000. godine. Od tada je 11. novembru opet pridat veći značaj, ali su izostale svečanosti kakve su, na primer, pompezne parade u Parizu ili u Londonu.
Po svemu sudeći, ove godine, devet decenija po okončanju Prvog svetskog rata, 11. novembar će u Srbiji biti obeležen vrlo svečano i radno, snažnije nego prethodnih godina.

U Ministarstvu rada i socijalne politike najavljuju bogat program, uz centralnu državnu ceremoniju, kojoj će prisustvovati zvaničnici Republike Srbije, članovi diplomatskog i vojno-diplomatskog kora, ugledne ličnosti iz obrazovanja, kulture i nauke. Ova svečanost će biti održana u Narodnom pozorištu 10. novembra u 20 časova, dok će sutradan, na samu 90-godišnjicu okončanja Prvog svetskog rata, biti održan drugi deo centralne državne ceremonije, kraj Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, na Novom groblju.


U Ministarstvu prosvete smo obavešteni da je ono prihvatilo predlog Ministarstva rada i socijalne politike da 11. novembra u svim osnovnim i srednjim školama jedan čas bude posvećen sećanju na potpisano primirje i kraj Prvog svetskog rata pre devet decenija.

Naročitu pažnju će nesumnjivo privući međunarodni naučni skup „Prvi svetski rat i Balkan 90 godina kasnije”, za koji je učešće najavilo oko 40 vodećih svetskih i domaćih stručnjaka i poznavalaca Prvog svetskog rata.



Već sada je jasno da bi to trebalo da bude najveći naučni skup iz domena humanističkih nauka koji će ove godine biti održan u Srbiji. Biće to dobra prilika da domaći istoričari i istraživači, uz ostalo, pred svoje kolege iz inostranstva iznesu i argumentovane tvrdnje o zanemarivanju uloge Srbije i žrtvama srpskog naroda, palim u savezničkoj pobedi 1918. godine.